Každý jeden šperk je výnimočný a tvorí ho príbeh: Nechajte sa očariť tvorbou JeweResin.

Značka JeweResin, za ktorou stojí usmievavá Veronika, je dôkazom, že v jednoduchosti je krása. Originálne šperky vyrobené zo živice vyrába s láskou a túžbou, aby svojej majiteľke robili čo najdlhšiu radosť. V rozhovore sa dozviete aj o tom, odkiaľ čerpá svoju inšpiráciu alebo o tom, čo je pre ňu dôležité pri výbere materiálov.

Veronika, ako by ste predstavili svoju tvorbu? Čím sú Vaše šperky výnimočné?

Ide o živicové šperky. Chcela som vytvoriť niečo originálne, asi ako každý. Živica je naozaj flexibilný a kreatívny materiál, no všimla som si, že jej potenciál nie je dostatočne využitý. Tak prišiel nápad vytvoriť niečo, čo tu ešte nebolo, niečo výnimočné, jedinečné a krásne. Do svojej tvorby dávam srdce, tvorím s láskou a snažím sa vytvoriť originálne šperky. Používam najmä pozlátené komponenty, aby šperk vydržal majiteľke čo najdlhšie. Každý jeden šperk je výnimočný a tvorí ho príbeh, ktorý potom svojim followerom popisujem pri predstavení výrobku.

prstienok Rings, zdroj: Robene.sk

Najčastejšia personalizovaná požiadavka je o zaliatie pamiatky (kvet od dieťaťa, štvorlístok pre kamarátku). To sú tie momenty, kedy si poviete, že niečo robíte správne.

Šperky sú taktiež výnimočné aj vďaka zákazníčkam. Dostávam a rada plním ich želania. Najčastejšia personalizovaná požiadavka je o zaliatie pamiatky (kvet od dieťaťa, štvorlístok pre kamarátku). To sú tie momenty, kedy si poviete, že niečo robíte správne. Vaša spomienka zostane s vami navždy.

Spomínali ste, že pri výrobe svojich šperkov využívate BIO živicu. Prečo práve tento materiál? Súvisí to možno s posunom spoločnosti k udržateľnejšej a pomalej móde a životnému štýlu?

Musím sa priznať, že som človek, ktorý prešiel od fast fashion módy. Človek postupom času a vekom zistí, že to nie je ten správny smer, ktorým sa treba uberať. Prírodu treba šetriť. Nie je to síce vždy jednoduché, ale práve preto sa tiež snažím ísť čo najviac smerom k udržateľnosti. Či už v obaloch alebo najmä materiáloch, ktoré využívam. Snažila som sa nájsť živicu, ktorá obsahuje bio zložky, aj z toho dôvodu, že som mala kožné problémy. Aj to bol dôvod prečo som hľadala niečo menej drastické a šetrnejšie k pokožke. Chcela som tiež, aby moje šperky vydržali čo najdlhšie. Mojím cieľom bolo vytvoriť niečo trvácne, čo nemusíte za mesiac vyhodiť do koša.

zakladateľka značky JeweResin, Veronika
Ako ste spomínali kvôli alergiám ste chceli, aby boli šperky citlivé a šetrné k pokožke a k tomu kto ich nosí. Pozerala som, že využívate aj nerezové kovové súčiastky, aby nehrdzaveli.  Čo je pre Vás najviac dôležité pri výbere materiálov na výrobu?

Áno, snažím sa, aby boli vhodné aj pre alergikov a taktiež vydržali čo najdlhšie. Sama viem, že keď si kupujem bižutériu a človek za to dám za to peniaze tak chcem, aby to vydržalo. Moje šperky vydržia naozaj dlho. Ak ich človek správne skladuje a stará sa o ne podľa inštrukcií, ktoré prikladám k zásielkam, tak by tie šperky mali vydržať. Preto je aj potrebné, aby jednotlivé komponenty vydržali dlho, preto nerezová a chirurgická oceľ. V porovnaní so zlatom, ktoré je ťažko zohnateľné sú tak šperky aj viac cenovo dostupnejšie. Postupne som rozšírila svoje portfólio nielen o náušničky, ale aj o hrebienky a sponky do vlasov.

náušnice Golden Shapes, zdroj: Robene.sk

 

Poďme sa ešte vrátiť ku Vám. Kto stojí za značkou JeweResin? Ste na to sama alebo Vám aj niekto pomáha?

Veľmi mi pomáha manžel. Najmä s dcérou, o ktorú sa postará a ja si môžem vyrábať. Alebo keď potrebuje pri výrobe niečo vyvŕtať, pretože ja a vŕtačka nie sme kamaráti. A samozrejme je tu pre mňa aj keď sa potrebujem poradiť o nejakom postupe alebo keď si niečo nové zmyslím, tak mi poradí. Myslím si, že je v tom celá rodina. A taktiež kamarátka Martina Ostradecky, ktorá mi pomáha s textom. U mňa je nápad a ona ho upravuje do zrozumiteľnej podoby. Potrebujete podporu okolia.

Čo Vás viedlo k rozhodnutiu, že idete vyrábať šperky a ponúkať ich druhým ľudom?

Toto je už moja tretia značka šperkov. Ale tam, pri predošlej tvorbe, som si povedala, že som už vo všetkom dosiahla svoje maximum a už som nevedela vytvoriť nič originálne. Ku šperkom som sa však dostala tak, že som vždy mala cit k móde a veľmi ma to ťahalo týmto smerom. Šperky boli pre mňa must-have. Ešte keď som netvorila, tak som mala veľkú zbierku šperkov. Takže som moc nemusela rozmýšľať.

A kedy teda vznikla značka JeweResin a ako vznikol jej názov?

Značka Jeweresin vznikala od minulého roka, no svetlo sveta uzrela presne 9. februára tohto roku. Názov mi vymyslela mama. Ja mám veľký problém vymyslieť taký názov pre značku, s ktorým sa stotožním. Stále som rozmýšľala a keďže to nebol môj prvý projekt, už som si všeličím preskákala a vedela som napríklad aj ako fotiť. Chcela som, aby mi tá značka prischla tak, že sa nebudem hanbiť. Alebo skôr budem hneď vedieť, že som to ja. Ide o spojenie jewelery (šperky) a resin (živica).

náhrdelník a hrebienky Pink Kisses, zdroj: Robene.sk

 

Odkiaľ čerpáte inšpiráciu pri návrhu nových šperkov? Pri niektorých máte inšpiráciu priamo opísanú, spomínate napríklad Grécko. Môžete tak povedať, že Vaša inšpirácia prúdi z cestovania či možno z Vášho okolia?

Myslím si, že je to kombinácia. Určite aj z cestovania, ale hlavne z okolia. Som typ človeka, ktorého niečo len tak napadne a musí to ísť hneď vyskúšať. Taktiež z obrázkov, ktoré vidím a prispôsobím si ich. A z ľudí. Tvorila som aj napríklad pre svoju dcéru. Myslím si, že môžem povedať že ma inšpiruje každodenný život. Tak by som to asi zhrnula do jedného pojmu.

Ako vyzerá výroba? Koľko Vám približne trvá jeden výrobok? Ktorý výrobok je najviac zložitý na výrobu? Prečo?

Výroba vie byť veľmi zdĺhavá. Niekedy tiež musia byť vhodné podmienky, inak sa to predĺži. Jeden šperk mi trvá približne tri dni. Namiešanú hmotu odlievam do foriem, buď zakúpených alebo mnou vyrobených. Takýto odliatok potom 24 hodín tvrdne a následne sa to musí vyleštiť a vybrúsiť. Tento záver je asi najzdĺhavejší a najnepríjemnejší, ale potom ten výsledok stojí za to. Najviac zložitý výrobok sú jednoznačne náušnice Goddess. Náušniciam Goddess predchádzal zložitý postup výroby. Sú originálne, jedinečné a nenapodobiteľné. Formu som vyrábala odliatkom achátového rezu.

Najviac zložitý výrobok sú jednoznačne náušnice Goddess.

náušnice Goddess, zdroj Robene.sk
Ako si predstavujete Vašu zákazníčku, pre ktorú vytvárate svoje šperky? Aká osoba ich podľa Vás nosí?

Vždy keď vyrábam, tak si predstavím influencerku Sweet Lady Lollipop. Je to pre mňa taká žena, ktorá je elegantná, inteligentná, má rada módu, rada číta, sleduje okolitý svet, cestuje a vychutnáva si život.

Vaša ponuka je naozaj bohatá. Tvoríte náušnice, ale aj náhrdelníky či hrebienky do vlasov a prstene. Na ktorý svoj výrobok ste najviac pyšná?

Najviac pyšná som na iniciálkové šperky. Prívesok s iniciálkami mojej dcéry nosím aj ja asi najčastejšie. Samozrejme som však veľmi pyšná keď sa mi podarí vlastný odliatok, vlastná forma. Také náušnice sú pre mňa asi najobľúbenejšie, presne ako náušnice Goddess. Ako som v predchádzajúcej otázke odpovedala, svojím jedinečným postupom výroby sú originálne a nenapodobiteľné.

Tak to sa budeme tešiť. Aké sú Vaše ďalšie plány s Vašou značkou? Chystáte tento rok ešte novú kolekciu?

Áno, mám toho veľa pripraveného. Aktuálne sa však sťahujeme, čo mi všetko komplikuje. Mám pripravené niečo nové a dúfam, že to bude ešte lepšie ako doterajšie šperky.

sponky Pearl Set od Jeweresin, zdroj: robene.sk
Tak to sa budeme sa tešiť. Aké sú Vaše sny a ambície, ktoré by ste si chceli so značkou splniť? V ktorom momente by ste si povedali, že ste tam, kde ste vždy chceli byť?

Asi odkedy som začala vyrábať šperky bol môj sen vlastniť kamennú predajnú alebo vlastný eshop. Hlavná priorita je, aby sa to ľudom páčilo a boli spokojní. Som vďačná za každú recenziu a veľmi sa im teším.

►► Prečítajte si aj náš rozhovor so šperkárkou Zuzanou Barčákovou.

A ešte úplne na záver. Čo by ste poradili tvorivým dušiam, ktoré by tiež chceli začať podnikať?

Je to možno trochu klišé, ktoré sa stále opakuje, ale určite ísť si za svojím aj cez rôzne prekážky. Snažiť sa aj v prípade prekážok hľadať okľuky, aby sa človek nevzdal. Nikdy sa nevzdávajte, ak to čo robíte milujete. To jediné vás dokáže odlíšiť od ostatných. Vášeň a láska k tvorbe.

 

Zapojte sa do prebiehajúcej súťaže na našom Facebooku o nádhernú nádherné živicové náušnice Goddess od JeweResin! Držíme palce ♥

 

Adriána Friedlová pre Robene.sk

Každý jeden šperk je výnimočný a tvorí ho príbeh: Nechajte sa očariť tvorbou JeweResin.
Prejsť na začiatok