Zuzkine šperky nosia ženy po celom svete. Nová kolekcia FRIDA je poctou neviazanej autentickej kráse.

Aká je Zuzana Barčáková, ktorá stojí za úspešnou značkou Bazu? Prezradila nám detaily o kolekcii Frida, aké výhody má materiál zvaný šujtáš a aj to, aký je typ človeka a ktoré značky ju inšpirujú. Prečítajte si celý rozhovor.

Pod značkou Bazu nájdete oslňujúce šperky s fantastickými farebnými kombináciami. Talentovaná Zuzana ich vyrába zo šujtášu v kombinácii s rôznymi druhmi kabošónov, minerálov, krištáľov, korálok a iných materiálov. Najnovšia kolekcia nesie názov FRIDA a vyrazí vám dych. Spoznajte s nami  príbeh Zuzany Barčákovej.

Prezraďte nám, kto je Zuzana Barčáková, ktorá vyrába dychberúce šperky? Aký ste typ človeka, čo Vás dobíja energiou?

Výrobe šperkov sa venujem od roku 2011. Začínala som s výrobou jednoduchých korálkových náušníc. Neskôr som prešla aj rôznymi inými technikami, ale keď som objavila soutache, okamžite mi učarovala. Každý šperk je ušitý ručne. Bolo to pred 10 rokmi a v tom čase som sa musela všetko učiť od základu. Na internete ani v knihách som nenašla žiadne návody ani informácie. S odstupom času to vnímam veľmi pozitívne, lebo takto som si našla vlastný štýl a prešla procesom objavovania možností, ktoré daný materiál ponúka.

Som veľký introvert, milujem, keď si ráno uvarím kávu, sadnem k pracovnému stolu a ponorím sa do sveta Bazu. Tvorenie ma veľmi upokojuje a je to pre mňa práca snov. Energiu čerpám najmä z prechádzok v prírode, hudby a dobrých kníh. Proste typický introvert. 🙂

Moje šperky tak našli svoje majiteľky po celom svete. Nosia ich ženy v Austrálii, Južnej Amerike, USA, Kanade, Rusku a samozrejme i v celej Európe.

Ako vyzerá Váš bežný deň, koľko času trávite tvorením svojej značky?

Bežný pracovný deň začínam kávou a vybavovaním pošty, mailov a komunikáciou so zákazníčkami.  Následne sa venujem buď samotnému šitiu šperkov, alebo ich foteniu. Značnú časť pracovného času zaberá i marketing. Pred vypustením novej kolekcie sú dni naozaj hektické a plné vzrušenia z dolaďovania všetkých detailov.

Niekoľko rokov som sa značke venovala v obmedzenom režime na materskej dovolenke. Značka napriek tomu pomaly rástla a dostala sa do povedomia doma i v zahraničí. Moje šperky tak našli svoje majiteľky po celom svete. Nosia ich ženy v Austrálii, Južnej Amerike, USA, Kanade, Rusku a samozrejme i v celej Európe. V tom období sme s manželom investovali čas i financie do tvorby zázemia firmy. Považujem to za správne rozhodnutie a posledný rok sa Bazu venujeme naplno.

kolekcia Frida, foto: Kristína Brezinová Rídekyová, zdroj: Zuzana Barčáková

Len pred nedávnom ste zverejnili novú famóznu kolekciu s názvom Frida. Kde ste čerpali nápady a aký vzťah máte k známej maliarke? (Prečo práve Frida)

Je to už rok, čo väčšina ľudí žije inak ako doteraz. Je to náročná doba pre všetkých a najmä pre ženy, ktoré musia toho zvládať ešte viac ako zvyčajne. Spolu s chalanmi z Creative MRD sme v relatívnej pohode robili fiktívny zoznam žien, ktoré považujeme za ikonické v zmysle odvahy, štýlu, jedinečnosti a istej nonkonformity. Po chvíľke ticha všetkým docvaklo, že toto je perfektný námet na spracovanie. Okamžite sa mi začali v hlave vynárať nápady na šperky a celý vizuál. Oslovila som fotografku Kristínu Brezinovú Rídekyovú s tým, že mám v hlave nový projekt o ženách a bude to poriadna, ale príjemná výzva. So spoluprácou súhlasila a spolu s vizážistkou Natáliou Bartovou a nádhernou Mariannou Lörinczovou vytvorili skvelý tím. Moje predstavy vedia dokonale preniesť do fotografií. Frida je teda prvou kolekciou  z pripravovaného otvoreného seriálu kolekcií, kde sa nechávame viesť silou ženskej osobnosti, originálnej krásy a jedinečnej estetiky.

Nová kolekcia Frida, foto: Kristína Brezinová Rídekyová, zdroj: Zuzana Barčáková

Aké posolstvo pre ženy nesú šperky novej kolekcie FRIDA?

Menej je viac. Skromnosť a nenápadnosť sú najkrajšie ženské cnosti. Decentná elegancia. To je iba pár príkladov toho, čo nás, ženy, formuje od detstva. Kolekcia FRIDA je mojou poctou autentickej kráse nezviazanej pravidlami, módou, trendami a zaužívanými farebnými kódmi. Inšpirovaná tvorbou jednej z najväčších maliarok, jej silným životným príbehom a jedinečným chápaním krásy, sama som našla odvahu vytvoriť šperky, ktoré sa neboja farebnosti a ktorých hranice určujú len možnosti techniky soutache. Výraznosť, farby a tvary. Odvaha byť iná. To je Frida.

 Ako sa vám pracuje so šujtášom a aké výhody na materiály oceňujete?

Táto technika mi dáva množstvo možností, ako využiť kreativitu a zamerať sa na kombinovanie farieb. Výroba šperkov touto technikou je mimoriadne náročná tak na zručnosť a trpezlivosť, ako i na čas. Aby stal výsledok za to, je treba dbať na presnosť a všetky detaily vyhotoviť veľmi precízne. Šujtášky sa kombinujú s rôznymi druhmi kabošónov, minerálov, krištáľov, korálok a iných materiálov. Jemným, no pevným šitím sa vytvárajú šperky rôznorodých tvarov a veľkostí. Mnohých možno prekvapí, že aj mohutnejšie šperky vyrobené touto technikou vážia len pár gramov a a sú tak veľmi príjemné na nosenie.

Foto: Kristína Brezinová Rídekyová, zdroj: Zuzana Barčáková

Kto alebo čo Vás inšpiruje? Napríklad módne značky, modelky, herečky, IG účty…

Inšpirácia prichádza kdekoľvek a kedykoľvek. Správnym podnetom, ktorý nakopne moju fantáziu môže byť miesto, zaujímavá vôňa, jednoducho čokoľvek, čo vyvolá ten správny pocit. Často sú to samotné klientky, ktorým vyrábam šperky na mieru. Na sociálnych sieťach rada sledujem účty umeleckých fotografov, beauty blogy a inšpiratívne profily zamerané na interiérový dizajn.

Keby sme nazreli do Vašej šperkovničky, aké typy šperkov by sme tam našli? Nosíte aj vlastné produkty?

Samozrejme. J Okrem vlastných šperkov u mňa nájdete už len obrúčku, snubný prsteň a prstene, ktoré som dostala pri narodení dcér. Všetky sú ručne robené od slovenského šperkára. Najradšej nosím náušnice, z každej kolekcie si zopár kusov nechám. Na bežný deň nosievam kúsky z kolekcie Vánok, tie sú jemné a decentné. Ak chcem niečo výraznejšie, najčastejšie siaham po náušniciach z Dobravy. Z Viktórie som si najviac obľúbila najmenší model a no a už sa neviem dočkať teplejších dní, aby som mohla prevetrať Frida náramky.

 

Máte už predstavu o svojej ďalšej tvorbe alebo pracujete v súčasnosti na ďalších kolekciách/ novinkách?

Mám naplánované a rozpracované kolekcie na rok 2021. Druhá kolekcia vyššie spomenutého seriálu je už hotová. Tešiť sa na ňu môžete v priebehu apríla. Mená ďalších inšpiratívnych žien sú už na stole. A jediné, čo zatiaľ môžem prezradiť je, že sa máte na čo tešiť. My sa z tohto projektu tešíme veľmi a dúfam, že sa naše nadšenie prenesie aj na všetky ženy, pre ktoré to robíme.

Foto: Kristína Brezinová Rídekyová, zdroj: Zuzana Barčáková

Tešíme sa, že máte na Robene.sk nádherné kúsky. Ako sa Vám pracuje s portálom, čo oceňujete a naopak, čo by ste vylepšili?

V posledných rokoch čoraz viac ľudí dáva prednosť udržateľnej móde a lokálnym výrobcom. Práve portál Robene.sk im ponúka priestor na prezentáciu a predaj. V dobe zatvorených obchodov každý človek len privíta takúto online platformu pre nákup. Veľmi sa mi páči aj sekcia blog, kde nájdeme či už rozhovory s tvorcami, alebo články na rôzne zaujímavé témy. Držím vám palce, nech sa k vám pridá čo najviac predajcov a nech sa všetkým čo najlepšie darí.

Aká je Vaša najväčšia ambícia so značkou Bazu?

Určite mám predstavy akým smerom by sa mala značka uberať, ale nerada o nich vopred hovorím. Na druhej strane sa nechcem obmedzovať presnými plánmi. Osud totiž často naše sny dokáže rozvinúť do podôb, ktoré by nám nikdy ani nenapadli.

 

Ako vnímate rozmach handmade tvorby na Slovensku? Máte nejaké obľúbené lokálne značky, ktoré sledujete?

Vnímam veľmi pozitívne, že stále prichádzajú na trh nové a nové značky. Medzi slovenskými tvorcami nájdeme už naozaj výrobcov čohokoľvek, od dekoratívnej kozmetiky, cez množstvo detských značiek až po štýlové doplnky do interiérov. Mám rada tvorbu Zuzug, Luclac, Sugrasisa by Katerina Jurišić, Jakub Trimay, ZIK a mnohé iné. Ťažko je vymenovať iba  zopár.

►► Prečítajte si aj náš rozhovor o materiály washpaper a príbeh talentovanej Lenky a jej značky Sius

Zapojte sa do prebiehajúcej súťaže na našom Facebooku o šujtášový náramok z novej kolekcie Frida! Držíme palce ♥

 

 

Zuzkine šperky nosia ženy po celom svete. Nová kolekcia FRIDA je poctou neviazanej autentickej kráse.
Prejsť na začiatok