Rozhovor so značkou Slovenské korene

Mladá talentovaná tvorkyňa Zuzka stojí za značkou drevených šperkov Slovenské korene. Okrem šperkov sa  Zuzka venuje výrobe doplnkov určených nielen pre ženy, na svoje si prídu muži aj deti. V rozhovore sa dozviete zaujímavosti zo zákulisia jej tvorby a ako vyzerá práca na šperkoch značky Slovenské korene.

Dobrý deň Zuzka, predstavme si vašu značku Slovenské korene –  aké boli začiatky tejto sympatickej značky?

Pozdravujem Robene.sk i všetkých milovníkov a výrobcov rukodielnej tvorby. Pod značkou Slovenské korene som začala fungovať asi pred tromi rokmi. V tej dobre som ešte žila na Slovensku a celý koncept značky sa odvíjal od vnútorných tradícii ktoré máme v sebe hlboko zakorenené.

V minulosti som  mala možnosť pracovať s laserom, tam som sa veľa naučila čo sa týka obsluhy takéhoto stroja a aj prácu za počítačom. Neskôr som sa presťahovala do Českej republiky kde som si spravila vlastnú dielňu so všetkým potrebným k výrobe a založila som si ešte jednu značku Laser Art Atelier, ktorá je hlavne o tvorbe doplnkov určených na rôzne príležitosti (poďakovania, truhlice, zápichy do tort a pod.)

 

„Nechcela som ostať iba pri výrobe náušníc a rozhodla som sa spraviť niečo aj pre pánov. Motýliky boli prvou voľbou ktorú som potom rozšírila aj o manžetové gombíky.“

 

Vo svojej tvorbe sa venujete okrem náušničiek aj brošniam a dreveným motýlikom. Povedzte nám niečo viac o tejto časti svojej tvorby.

Nechcela som ostať iba pri výrobe náušníc a rozhodla som sa spraviť niečo aj pre pánov. Motýliky boli prvou voľbou ktorú som potom rozšírila aj o manžetové gombíky. Takto si môžu vyskladať set dámy aj páni podľa seba a na ľudovú nôtu. Môžete u mňa nájsť aj maľované brošne, väčšinou so zvieracími motívmi. Obľúbené mám napríklad líšky alebo malého princa, ktoré sa dajú pekne skombinovať s malými náušničkami v ponuke.

náušnice Líščie chvosty

Okrem šperkov som začala vyrábať aj rôzne príležitostné dekorácie, obrazy, zákazky na mieru či kabelky. Už od mala som chcela vyrábať niečo pekné a časom som si k tomu našla cestu. Môžem povedať že výroba šperkov je pre mňa splnený sen.

set – drevený motýlik, manžety a dámske náušnice
Materiálom, z ktorého sú vaše náušničky je drevo. Ako sa s ním pracuje a akým spôsobom vytvárate ornamenty? Bolo drevo vždy materiálom, s ktorým ste chceli pracovať?

Väčšinou pracujem s preglejkami rôznych hrúbok a druhov dreva, ale aj masívnym drevom, s látkami, kožou či papierom. Drevo je materiál, ktorý stále pracuje, na to netreba zabúdať, preto je dôležité  kvalitné drevo a jeho opracovanie. S týmto materiálom sa mi pracuje veľmi dobre,  stále skúšam  nové techniky, ktoré ma posúvajú v tvorbe ďalej.

 

Ako prebieha výroba jednotlivých náušničiek a koľko vám trvá ich vyhotovenie? Mávajú ľudia netradičné požiadavky?

Všetko začína grafickým návrhom v počítači, ktorý si naskicujem a upravím podľa potreby, potom nastavím laser, ktorý mi vyreže už surový kus, ktorý ešte ďalej opracujem rôznymi technikami (brúsením, morením, maľovaním alebo lakovaním). Každý výrobok ma inú dĺžku výroby, či už ide o samotné vyrezávanie alebo následné úpravy. Snažím sa robiť vždy čo najkvalitnejšie každú jednu vec. Robievam aj zákazky na mieru ale návrhy väčšinou klienti nechávajú na mňa , lebo sami niekedy nevedia akú majú konkrétnu predstavu :).

 

Spomínate si na nejakú nevšednú objednávku, ktorú mal zákazník prípadne na nejakú vtipnú historku, ktorú ste so zákazníkom zažili?

Nedávno som mala jednu objednávku na kabelku ktorá ma celkom potrápila. Výsledok však dopadol lepšie než som si myslela a zákazníčka bola nadšená!. Kabelka mala byť v čiernom rock n rolovom štýle a určená bola pre milovníčku prírody, hudby. Párkrát sa mi zase stalo, že mi písali známi správu, že videli moje náušnice na niekom známom v televízii. 🙂

kabelka vytvorená podľa predstáv zákazníčky
Povedzte nám niečo viac o  inšpirácii pre vašu tvorbu, odkiaľ ju čerpáte?

V poslednom čase mávam veľa inšpirácií od zákazníkov, ktorým vyrábam niečo na mieru a to ma posunulo trochu inou cestou, než som bola na začiatku. Niekedy sa mi zase niečo sníva a pokiaľ to nevyrobím tak to mám stále v hlave :). Nápady mám inak stále ale nedá sa všetko naraz zrealizovať. Ešte sa mi však nestalo, že by som si povedala –  neviem čo mám robiť. 🙂 Snažím sa vymýšľať stále niečo nové, čo by som si aj ja sama kúpila. Aj keď si kúpim nejakú novú farbu, v momente si predstavujem novinku, ktorú vyrobím. Je tam veľa impulzov z ktorých mám inšpiráciu a to väčšinou prichádza spontánne.

 

„Slovenské korene sú akoby odkazom na tradíciu, ktorú máme zakorenenú hlboko vo svojom vnútri.“

 

Vo svojej tvorbe sa zameriavate na ľudové vzory, mali ste k tomu blízko vždy, alebo sa vaša tvorba postupne vyvíjala týmto smerom?

S ľudovými vzormi som začínala na začiatku tvorby, niekedy sa k nim vraciam aj pri výrobe nových výrobkov. Určite mám k tomuto smeru blízko, baví ma vytvárať rôzne variácie ktoré sú svojim spôsobom zľudovené. A ako som aj na začiatku rozhovoru, slovenské korene sú akoby odkazom na tradíciu, ktorú máme zakorenenú hlboko vo svojom vnútri. Tieto hodnoty posúvam a aj budem posúvať ďalej v mojej budúcej tvorbe.

drevená kabelka Mandaloza

 

Čo bol prvý produkt, ktorý ste kedy vytvorili? Máte ho ešte?

Okrem nepodarkov to boli určite veľké náušnice v tvare srdiečka. Od nich sa neskôr začali odvíjať ostatné moje náušnice, ale myslím, že tieto prvé už nemám.

 

Na ktorý produkt z vášho portfólia ste obzvlášť pyšná a odporučili by ste nám ho aj ako darček pre kamarátku/sestru?

V obľube mám rada sady a tie aj väčšinou ľudia u mňa kupujú a darujú svojim blízkym. Zvyčajne ide o set kabelka s brošňou, motýlik s manžetami alebo náušnice s brošňou. Veľa vecí sa dá pekne nakombinovať a verím že dokáže potešiť naozaj každého. Myslím že kabelky sú celkom zaujímavý nápad, páčia sa aj ľudom keď niekde predávam na trhoch. Je to taká štýlová záležitosť a navyše každý kúsok je originál.

 

„Nikdy nie je klientela hneď, tá sa buduje a chce to čas a trpezlivosť.“

 

Je ťažké nájsť v dnešnej dobe zákazníkov? Aká je vaša cieľová skupina resp. na koho sa zameriavate?

Snažím sa vytvárať veci pre rôzne skupiny ľudí, a zamerať sa nielen na ženy ale aj mužov a deti. Myslím si, že v našej dobe, kde je už naozaj všetko dostupné na internete je pre tvorcu je potrebné podporiť svoj predaj aj na handmade trhoch. Ľudia sa tu môžu stretnúť priamo s tvorcom, vidieť veci naživo, vyskúšať či porozprávať sa s nimi. A keď si niečo kúpia a sú spokojný, určite ešte nakúpia, poprípade dajú echo niekomu zo svojho okolia 🙂  Nikdy nie je klientela hneď, tá sa buduje a chce to čas a trpezlivosť.

Malý princ – náhrdelník
Ako sa staráte o budovanie povedomia svojej značky?

V tomto som trochu pozadu, mám stránky na sociálnych sieťach, ale nepridávam tam fotky každý deň. Keďže pracujem sama v dielni je to niekedy náročné sa o všetko starať pravidelne. Najviac času trávim samotnou výrobou. Nové produkty  čakajú niekedy aj mesiac na stole kým sa dostanem k ich odfoteniu a zverejneniu.

 

Aké sú vaše plány do budúcna? Môžete prezradiť či sa máme tešiť na nejaké novinky?

Určite sa máte na čo tešiť! Plány sú každý deň, takže vždy, keď mám viac voľného času pracujem rovno na nejakých novinkách. Prezradím, že tento rok mám naplánované interiérové doplnky ako sú hodiny a vešiaky, samozrejme nové modely kabeliek a drobnosti ako náušničky a brošne. 🙂

Robene.sk, ďakujem za rozhovor a možnosť prezentovať svoju tvorbu. Vaša Zuzka

 

My Zuzke veľmi pekne ďakujeme za príjemný rozhovor a dodáme, že si pre náš portál pripravila výhodnú ponuku  – pokiaľ si zakúpite cez Robene.sk kabelky z obchodíku Slovenské korene, dostanete ako darček náušničky/brošničku z jej obchodíku podľa vášho výberu.

♥ Výhodná ponuka platí počas celého októbra! Darček ku kabelke uveďte do poznámky spolu s objednávkou. ♥

 

 

 

Rozhovor so značkou Slovenské korene
Prejsť na začiatok