Premieňajú drevený odpad na poklad. Značka Muránske vytvára krásne výrobky šetriace planétu.

Václav a Zuzka vytvárajú z nadbytočného dreva unikátne výrobky priateľské k planéte. Ich láska k drevu sa pretavila do zero-waste značky Muránske. V rozhovore sa dozviete aj o začiatkoch budovania ich značky a o dôvodoch, prečo  podporiť lokálnu tvorbu. Prečítajte si celý rozhovor.

Zuzka prezraďte nám, kto stojí za značkou Muránske, ktorá je známa unikátnymi drevenými doplnkami?

Za značkou Muránske stojím ja s partnerom Václavom. Našej produkty vznikajú v obci Muráň kde žijeme aj vyrábame všetky naše výrobky z drevených odrezkov, zdravého starého dreva alebo milovaných stromov z rodinných záhrad. Spracovávame nepotrebné drevo, ktoré sa snažíme opracovať tak, aby ľudí opäť očarilo a mohlo im slúžiť v novom šate.

stojan na písacie potreby štvorlístok, zdroj: Robene.sk
Kedy začalo budovanie značky Muranske a ako vás obohacuje práca s drevom?

Všetko začalo pred jedenástimi rokmi, kedy sme si začali zariaďovať náš prvý spoločný domov. Vďaka rodičom a prarodičom máme obaja blízko k práci s materiálom drevo. Najskôr sme sa obaja zaoberali výrobou jednoduchého nábytku pre nás a naše deti. Posledné dva roky sa naša vášeň k tomuto materiálu preklopila do práce a výrobe sa venujeme profesionálne. Rozhodli sme sa, že využijeme nadobudnuté zručnosti a vedomosti na to, aby sme Slovákom prinášali krásne veci z nadbytočného či starého dreva, ktoré nebolo využité.

Zákazníci u nás nachádzajú darčeky priateľské k planéte.

….a začali sa diať pekné veci 🙂 Ľudia chcú byť súčasťou myšlienky značky Muránske. Susedia a známi nám volajú, aby sme si prišli vziať staré drevo, ktoré nepotrebujú a aby sme ho zúžitkovali na niečo využiteľné. Veľmi sme si obaja priali, aby Slováci dávali šancu výrobkom z dreveného odpadu a ono sa to naozaj deje. 🙂 Zákazníci u nás nachádzajú darčeky priateľské k planéte.

upcyklované vázičky, zdroj: Robene.sk
Ako vyzerá Váš bežný deň a výrobný proces? Koľko času trávite tvorením svojej značky?

Počas dňa si pripravujeme drevo, pílime, lepíme, frézujeme, brúsime, natierame, fotíme, komunikujeme a popritom premýšľame, ako ešte viac zvýšiť hodnotu našej práce. Je toho dosť čo robiť, no táto práca nás napĺňa. Muránske milujeme. Pracujeme každý deň s nadšením a veríme, že naše úsilie má zmysel.

Práca s drevom nás začlenila do komunity, za ktorú sme vďační.

Pracujete s drevenými odrezkami a snažíte sa vniesť život aj drevu, na ktorom sa podpísal vek. Prečo ste sa rozhodli ísť cestou zero-waste? Čo získa človek kúpou vašich výrobkov ?

Každý, kto skúsil opracovávať staré drevo, vie, že je to poriadna výzva. Staré drevo sa ľahko štiepi a praská. Výrobný proces si vyžaduje trpezlivosť a ozajstnú zručnosť, výsledkom je však čarovný produkt, ktorý má nádhernú kresbu a nenapodobiteľný odtieň. Takto získame vzácnu vec, kvôli ktorej nemusel byť  vyrúbaný ďalší strom a to nám dáva pocit, že naša práca má hlbší zmysel. Stojí za našu snahu robiť veci komplikovanejšie, pokiaľ to má pozitívny vplyv na našu planétu.

A čo získa človek kúpou výrobkov Muránske?

Dúfame, že dobrý pocit 🙂 Muránske je o úcte. O úcte k prírode a k ľuďom. Kúpou našich výrobkov získate originálny produkt, ktorý vám bude slúžiť niekoľko rokov a tým, že pracujeme s nadbytočným drevom, šetríme prírodu a naše lesy.

dubový svietnik so zhášadlom, zdroj: robene.sk
Máte už celkom bohaté portfólio produktov – od vázičiek cez stojany až po doplnky do domácnosti. Čo Vás inšpiruje keď vytvárate nový produkt? Vychádzate z potreby zákazníkov alebo hľadáte nápad v originalite daného kusu dreva?

Vytvárame produkty, o ktoré nás ľudia požiadajú, že by sa im páčili. Dizajn je z našej dvojice skôr Václavova parketa. 🙂

 

Máte už predstavu o svojej ďalšej tvorbe alebo pracujete v súčasnosti na ďalších nových výrobkoch?

Aktuálne sa venujeme aj oprave staručkých rámov na obrazy a postupne pripravujeme kolekciu rámov z krajníc. Je to kúzelné, kúsok histórie, poctivá remeselná práca, umenie…

podložka pod chlebík, zdroj: Robene.sk
Tešíme sa, že máte na Robene.sk nádherné a unikátne výrobky. Ako sa Vám pracuje s portálom, čo oceňujete a naopak, čo by ste vylepšili?

Pracuje sa nám dobre. Vidíme, že každým dňom rastiete 🙂 Z Robene.sk sa stáva miesto s parádnou atmosférou. Veľmi nás to teší 🙂

 

Aká je Vaša najväčšia ambícia so značkou Muránske?

Premieňať drevený odpad na poklad, ukázať ľuďom, že sa to dá a inšpirovať zručných ľudí, aby využili svoj talent i trpezlivosť .

stojan na mobil, zdroj: robene.sk
Ako vnímate rozmach handmade tvorby na Slovensku? Máte nejaké obľúbené lokálne značky, ktoré sledujete?

Samozrejme, fandíme lokálnym značkám! Obzvlášť tým, ktoré tvoria z prírodných materiálov, je pekné, že Slováci vidia hodnotu handmade tvorby.

►► Prečítajte si aj náš rozhovor o materiály washpaper a príbeh talentovanej Lenky a jej značky Sius

 

Premieňajú drevený odpad na poklad. Značka Muránske vytvára krásne výrobky šetriace planétu.
Prejsť na začiatok