Rozhovor so slovenskou značkou TinyDecor

Slovenka Daniela v ponuke obchodov nenašla to, čo hľadala: Rozhodla sa vytvoriť vlastnú značku s dôrazom na jednoduchosť a prírodné materiály!

O tom, že na Slovensku máme veľa šikovných ľudí, ktorí si zaslúžia, aby sa o nich písalo a hovorilo vás presvedčí aj ďalšia slovenská značka, s ktorou sme sa rozprávali. Daniela, ktorá stojí za vznikom značky TinyDecor, sa snaží so svojimi minimalistickými vešiakmi z kvalitného dreva preraziť na domácom trhu poctivých výrobcov.

Drevené vešiaky, ktoré pomenovala OSKi, majú nielen praktické využitie (udržia až 15 kilovú záťaž), ale zároveň perfektne vyzerajú aj „nahé“, ako minimalistický bytový doplnok na stene. V rozhovore sme sa Daniely spýtali, ako prišla k nápadu vyrábať práve drevené vešiaky a aké plány má so svojou značkou do budúcna.

Ahoj Daniela, pre tých, ktorí sa s vašou značkou ešte nestretli, predstavte nám ju. Ako a kedy vznikla značka TinyDecor?  

Nápad založiť vlastnú značku TinyDecor vznikol pri hľadaní vhodných bytových doplnkov do nášho domu. Moja predstava bola zariadiť dom v jednoduchom, modernom štýle s útulnými doplnkami z dreva, textilu, z prírodných materiálov, aby sme sa v ňom cítili príjemne.

Zrazu som narazila na problém, že všade v obchodoch aj na e-shopoch na mňa vyskakovali doplnky prevažne vo vidieckom, retro alebo glamour štýle. Nič podľa môjho vkusu. Ak som aj niečo objavila, bolo to cenovo nedostupné a cena dopravy zo zahraničia bola vysoká. Taktiež sa stalo, že ak som aj niečo zohnala, po doručení prišlo sklamanie, lebo výrobok nezodpovedal fotografii z webu.

Tam niekde som sa začala pohrávať s myšlienkou navrhovať a vyrábať vlastné doplnky, ktoré budú spĺňať moje požiadavky. Povedala  som si, že ľudí ako ja, čo chcú bývať prakticky, elegantne, a zároveň účelne v modernom štýle bude isto viac.

Máme to chápať tak, že ste sa vy sama ako žena pustila do výroby vlastných drevených doplnkov? Asi sme sa doteraz ani nestretli so ženou – stolárkou : )

Nie, nie 🙂 Na začiatok som oslovila pár stolárov a dala im vyrobiť výrobky podľa mojich návrhov. Samozrejme, všetky sa nevydarili na prvýkrát, niektoré zapadli prachom. Textilné výrobky som chcela robiť z autorských látok, no bol to trochu zložitejší proces než som si myslela. Tak z toho vzišlo. Som však niesmerne rada, že nakoniec sa mi podarilo nájsť toho správneho stolára, ktorý moje návrhy dokáže spracovať presne tak, ako si to predstavujem a že sa mi podarilo značku uviesť do života. Značka TinyDecor uzrela svetlo pred dvoma rokmi v auguste 2018. Stojím za ňou ja, Daniela, ale pomáha mi s ňou môj manžel, Ľuboš.

Povedzte nám prečo drevené vešiaky? Ako ste prišli k nápadu začať vyrábať práve ich?

Vždy som v obchodoch a hlavne v e-shopoch obdivovala kvalitne vypracované  výrobky z masívneho dreva. Chcela som vytvoriť niečo malé praktické a účelné, tak vznikol vešiak v tvare kvapky, ktorý neskôr dostal meno OSKi.

Drevené vešiaky OSKi / TinyDecor - ROBENE.sk

Má názov nejaký konkrétny význam? Prečo OSKi, nesie názov v sebe nejaký skrytý význam?

Meno OSKi dostal podľa jednej mamičky, ktorá svojho syna Olivera volá Oski a mne sa to veľmi zapáčilo.  Hľadala som hlavne neutrálny názov, tak vznikol OSKi s mäkkým i na konci. 🙂

Plánujete okrem vešiačikov do budúcna vyrábať aj iné produkty z dreva a rozšíriť ponuku?  

Určite. V hlave mám niekoľko nápadov aj na iné vešiaky, hlavne pre deti alebo drobný nábytok. Sú to však náročnejšie výrobky, ktoré si vyžadujú viac času.

Takže mamičky, ktoré si potrpia na kvalitu a čistý dizajn sa majú načo tešiť 🙂 Je to otázka blízkej doby, alebo si na detský nábytok ešte nejaký čas vo vašej ponuke budeme musieť počkať?

V blízkej dobe sa chceme hlavne venovať viac marketingu a pokračovať vo výrobe vešiačikov, možno k nim pribudnú ďalší kamaráti. Na ďalšie výrobky si bude treba nejaký čas počkať, nechceme nič nechávať na náhodu. Naším cieľom je hlavne kvalitný výrobok a ten si vyžaduje dostatok času na prípravu a uvedenie na trh.

Samozrejme, rozumieme. Ako sa hovorí na dobré sa oplatí čakať, takže si radi počkáme a necháme sa prekvapiť, čo vymyslíte.  Povedzte nám ešte čo bolo pre vás najťažšie, keď sa rozhodli, že svoju značku a výrobky ponúknete širokej verejnosti?

Najťažšie bolo asi naštudovať a zistiť si všetky legislatívne podmienky, za ktorých môžeme výrobok uviesť na trh. Je ťažké orientovať sa v záplave informácií dostupných na internete, a zároveň porozumieť výkladom a zneniam zákonov, ktoré sú nie vždy jednoznačné. Takže asi to. Ale sme radi, že nás to neodradilo a dnes fungujeme.

Priblížte nám proces výroby, ktorý je ešte predtým, ako vznikne finálny produkt určený na predaj. Predsa len, vytvoriť niečo z kusu dreva a dať tomu ten správny tvar, chce určite dostatok zručnosti a netrúfne si na to len tak hocikto : ) 

Presne ako vravíte, vyrobiť kvalitný výrobok z dreva nedokáže vyrobiť hocikto. Preto sme aj my zvolili na výrobu našich vešiakov v tvare kvapky zručného dodávateľa, ktorý ich vyrába podľa našich návrhov a požiadaviek. My sa venujeme finálnej úprave – brúseniu, natieraniu ekologickými farbami a lakovaniu. Túto finálnu úpravu robíme ručne, s dôrazom na dokonalé prevedenie jednotlivých vrstiev.

Drevené vešiaky OSKi / TinyDecor - ROBENE.sk

Je ťažké v dnešnej dobe nájsť zákazníkov, ktorí ocenia poctivú domácu tvorbu alebo práve naopak?

Je to dosť náročné nájsť zákazníkov, ktorí dokážu oceniť kvalitnú poctivú tvorbu. Napriek tomu to nevzdávame.

Tak je to správne! Na záver, aké je vaše odporúčanie pre ľudí, ktorí sa ešte neodhodlali spraviť prvý krok k tomu, aby prezentovali svoju tvorbu verejne?

Netreba sa báť a ísť si za svojim cieľom, každý má na začiatku obavy, či je jeho výrobok dostatočne dobrý a či sa uchytí na trhu. Ak sa k tomu kroku neodhodlajú, nemajú to ako zistiť. Netreba sa vzdávať po prvých neúspechoch. Držím všetkým poctivým slovenským výrobcom palce.

Ďakujeme Daniele z TinyDecor za rozhovor a prajeme veľa úspechov. Aktuálnu ponuku si môžete prezrieť na portáli ROBENE.

Drevené vešiaky OSKi / TinyDecor - ROBENE.sk

 

Rozhovor so slovenskou značkou TinyDecor
Prejsť na začiatok