Čo viete o slow fashion? V novom článku sme zhrnuli hlavné atribúty

slowfashion

Slow fashion, teda udržateľná móda, je pojem úzko spätý s minimalizmom. Myšlienka udržateľnej módy vyzdvihuje kvalitu nad kvantitou, transparentnosť a zodpovednosť. Pokojne môžeme povedať, že sa jedná o životný štýl.

Ako sa stal z tohto nenápadného pojmu tak silný trend súčasnosti?

Všetci vnímame zmenu klímy, ubúdanie živočíšnych aj rastlinných druhov, deforestáciu a znečistenie planéty. Slow fashion je snaha ľudí o prechod z materialistického životného štýlu k minimalistickému a zodpovednému životu a tým aj minimalizovanie dopadov ľudskej činnosti na planétu. Módny priemysel patrí k jedným z najväčších znečisťovateľov na Zemi, takže snaha o zmenu tohto priemyslu je na mieste.

Nejedná sa však o protiklad k fast fashion (módni giganti ako H&M produkujú nekvalitné lacné veci, ktoré vymieňate každú sezónu), ale o úplne nový pohľad na módu. Hlavnou ideou je uprednostňovať hodnotné veci, ktoré vydržia niekoľko rokov či generácií, pred tými lacnými a nekvalitnými. To znamená investovať peniaze do lokálnych, malých a rodinných značiek, ktoré vyrábajú poctivé produkty a nepodporovať obrovské módne reťazce.

V slow fashion platí menej je viac.

Už žiadne preplnené skrine s lacným oblečením a pritom každé ráno riešiť otázku „čo na seba?“ s pocitom, že nič nemáme. Ktorá z nás to pozná? Žiaľ, určite každá.
Radšej mať menej oblečenia, ale zato kvalitné a srdcové kúsky, ktoré milujete nosiť, a tie kombinovať.

Takže, aká je slow fashion značka?

Zodpovedná a udržateľná. To znamená, že sa využívajú certifikované prírodné a ekologické materiály, dodržiavajú sa princípy zero waste a recyklácie, využívajú sa také techniky výroby, ktoré šetria vodu a životné prostredie. O jednotlivých ekologických materiáloch si povieme v inom článku.

slowfashion
Zdroj: Pexels.com

Azda najdôležitejším aspektom slow fashion je etickosť. Pomalá móda nepodporuje neplatenú prácu a vykorisťovanie ľudí v štátoch tretieho sveta (aj inde). Najväčší módni giganti majú zazmluvnené obrovské továrne v Číne, Pakistane, Indii, Afrike, Thajsku… Mnohé aktivistické organizácie upozorňujú na príšerné podmienky v továrňach, 20 hodinové zmeny, detskú prácu a v neposlednom rade upozorňujú na fakt, že títo ľudia dostanú len pár centov za deň, ak vôbec plat dostanú.

Slow fashion rieši spravodlivú odmenu pre krajčírky a ďalšie remeslá. To sa samozrejme odráža aj na cene produktu. Treba si však uvedomiť, že slow fashion nie je drahá, to fast fashion je príliš lacná. A to na úkor tých najchudobnejších.
Práve slow fashion odkrýva skutočnú cenu kvalitných produktov.

Pomalá móda je lokálna a transparentná.

Nie len, že nekupujete veci z opačnej strany zemegule, ale aj podporujete malé rodinné podniky, a tým pomáhate aj ekonomike štátu kde žijete. U nás na robene.sk nájdete veľa nápaditých lokálnych firiem aj konkrétnych umelcov, ktorý vyrábajú jedinečné šperky, kabelky, oblečenie… Vďaka talentovaným a šikovným ľuďom nosíme také kúsky, ktoré nestretneme na prechádzke mestom. Ďalšia pridaná hodnota je originalita a odlíšenie sa od ostatných.

Pripájame aj príklad slovenskej udržateľnej značky NosimUmenie. Vyrábajú farebné a minimalistické kúsky na každodenné nosenie. Ich obchodík nájdete na tomto linku. Tvoríte ľúbivé veci aj vy? Vytvorte si obchodík u nás na Robene.sk. O našich výhodách sme písali TU.

nosimumenie
NosimUmenie, zdroj: Robene.sk

Dnes už chceme vedieť, odkiaľ je naše tričko, aký je to materiál, akými chemikáliami je ošetrený, či dostal robotník/ robotníčka spravodlivú odmenu, či sa pri výrobe dbá na životné prostredie atď. Veľa značiek hľadá v transparentnosti kľučky a úkryty. Napríklad, vedeli ste, že informácia o pôvode na produkte môže značiť len jeho poslednú zastávku? Tričko môže byť vyrobené v Indonézii a následne upravené v Poľsku. V takom prípade môže byť na štítku made in Poland.

Zdroj: Pexels.com

Ak však tričko stojí 5EUR, tak s určitosťou vieme povedať, že to slow nebude, všakže. 😉

Páčil sa vám článok? Sledujte nás na sociálnych sieťach a prihláste sa do newslettra.

►► Prečítajte si aj rozhovor so značkou Slovenské korene, ktorá vyrába ľúbivé drevené šperky.

Tím Robene.sk

 

 

Čo viete o slow fashion? V novom článku sme zhrnuli hlavné atribúty
Prejsť na začiatok