Ako správne nafotiť svoje handmade produkty

Ako správne nafotiť svoje produkty tak, aby sa predávali v prípade, že nemáte možnosť využiť profi fotografa? V dnešnej dobe ani nemusíte vlastniť profesionálny foťák (aj keď samozrejme tie fotky sú oveľa kvalitnejšie avšak niekedy treba robiť s tým čo máme ;)), pravdepodobne vám úplne postačí novší smartfón s foťákom. Ak jeden z tých novších smartfónov nevlastníte, tak sa skúste popýtať známych alebo rodiny. Určite sa vo vašom okolí nájde niekto, kto vám požičia zariadenie s kvalitným foťákom.

👇 Tipy od nás pre vás 🙂

Denné svetlo

Ak nemáte k dispozícii profesionálne osvetlenie, štúdio alebo foto box tak sa pokúste fotiť na dennom svetle, tak aby bol produkt dostatočne osvetlený. Ak fotíte doma, tak zvoľte izbu do ktorej prúdi najviac svetla alebo si vaše produkty naaranžujte pri okne.

Atmosféra / Námet

Vyberte si námet/atmosféru fotografie. Premyslite si, čo chcete svojou fotografiou povedať, aký pocit chcete svojou fotografiou navodiť. Napríklad ak vyrábate svadobné obrúčky, tak určite okrem detailných fotiek nafoťte svoje obrúčky na rukách dvoch ľudí, tak aby fotografia pôsobila romanticky. Dôležité je aby vaša fotka u zákazníka vyvolala emóciu.

Prostredie okolo vás

Využite prostredie okolo vás. Vyskúšajte svoj produkt odfotiť na rôznych miestach, možno samy budete prekvapený akú fajn kombináciu ste vymysleli. Taktiež vyskúšajte fotiť v rôznych ročných obdobiach. Niet nad útulnú jesennú fotku, ladenú do hrejivých jesenných tónov. Alebo krásna zimná fotka, ktorá vám aspoň na chvílu navodí pocit ako v rozprávke. Možností je veľa, tak sa nehanbite a experimentujte!

Kompozícia / Uhly

Skúste sa pohrať s kompozíciou produktu. Môžete skúsiť odfotiť produkt samotný, zblízka, z diaľky, z rôznych uhlov alebo v priestore. Taktiež super pomôcka je využívanie tapety, (napríklad rôzne kamenné, mramorové, drevené) ktoré zoženiete vo väčších predajniach so stavebnými a domácimi potrebami. Pre inšpiráciu si vyhľadajte na internete fotky pod názvom „flatlay“. Svoje produkty môžete taktiež nafotiť na modeloch/modelkách. Také fotky častokrát zaujmú zákazníka skôr ako len odfláknutá fotka produktu pri večernom svetle na stolíku.

flatlay robene.sk
Flatlay – skvelý spôsob ako nafotiť svoje produkty. Zdroj: pexels.com

Mockup

Ďalšia možnosť, ktorú môžete vyskúšať je využiť „mockup“. Maliari častokrát využívajú rôzne mockupy na prezentáciu svojej tvorby. Umožní im to vložiť svoje existujúce diela do rôznych interiérov. Mockup pomôže vám aj vášmu zákazníkovi vidieť produkt vo finálnej verzii. Zákazník si tak lepšie vie predstaviť produkt napríklad u seba doma, prípadne ho tiež inšpirujete doplnkami, ktoré ku obrazu ladia. Viac o obrazoch v interiéri a dôležitosti zladenia s doplnkami v interiéri si môžete prečítať v našom článku: Farebné a hravé doplnky do jarného interiéru.

mockup príklad robene.sk
Vkladanie tvorby do mockupov pomôže vám aj vaším zákazníkom vidieť produkt vo finálnej verzii. Zdroj: pixabay.com

Editácia fotografie

Niekedy sa však stane, že aj počas denného svetla sú fotky trochu tmavšie. Takúto chybičku krásy jednoducho napravíte zvýšením jasu alebo expozície. Skvelý nástroj na úpravu fotiek je Ligthroom avšak tento nástroj je platený. V prípade, že používate MacBook, tak môžete vyskúšať upravovať fotky vo Photos. Na internete nájdete rôzne nástroje na úpravu a editáciu fotiek, keď dáte do Google vyhľadať „free tools for photo editing“ tak zaručene niečo nájdete 🙂 V neposlednom rade môžete vyskúšať upraviť fotografie aj vo vašom telefóne. Množstvo smartfónov má rôzne filtre a možnosť úpravy jasu alebo kontrastu.

Pamätajte, pri fotení sa v kreativite medze nekladú! Možno aj z toho najšialenejšieho nápadu vzniknú nezabudnuteľné fotky.

Váš tím ROBENE

Ako správne nafotiť svoje handmade produkty
Prejsť na začiatok