Ženy ženám – oslávme MDŽ solidaritou a podporou talentovaných žien

Sviatok venovaný ženám vznikol po viacerých demonštráciách za rovnoprávnosť. My ho oslávime podporou šikovných žien, ktoré sa živia vlastnoručnou výrobou.

Vo väčšine ľudí evokuje MDŽ len karafiát, socialistické heslá, či zraz politickej strany v dome kultúry. Je to veľká škoda, že sme ideu tohto sviatku nechali napospas jednému režimu a zabudli na jeho skutočný význam.

MDŽ je poctou ženám, hlavne textilným pracovníčkam

Na prelome 19. a 20. storočia bojovali pracujúce ženy proti rôznym formám diskriminácie. Okrem nemožnosti voliť, dostávali žalostný plat, pracovali 16 hodín denne v nevhodných podmienkach a ako robotníčky nemali takmer žiadne práva. Po viacerých demonštráciách a protestoch v USA aj Rusku sa ustanovil 8. marec za Medzinárodný deň žien, ako pamiatka na všetky ženy pochodujúce v uliciach za naše práva.

Zdroj: media.novinky.cz

Nech je 8. marec nie len oslavou ženstva a rovnoprávnosti, ale aj dňom, kedy sa zamyslíme, ako podporiť spravodlivosť na Slovensku. Môžeme tak spraviť napríklad podporovaním rôznych neziskových organizácii a združení, ktoré sa týmto témam venujú, pomáhajú presadzovať naše práva a zlepšovať postavenie žien v spoločnosti.

Ženy v handmade sfére

Od konca 19. storočia sme my ženy prešli kus cesty, avšak ešte stále sa nedá povedať, že sme v cieli. Aj vďaka handmade sfére majú ženy možnosť pracovať na vlastnom biznise a byť sebestačné. Veľa z nás si plní sen a môže sa živiť svojou vášňou a talentom. Samozrejme, nie je to cesta bez tŕňov a ťažkostí. My veľmi dobre vieme, že presadiť sa v handmade sfére je beh na dlhé trate a takmer celý úspech záleží na odporúčaniach zákazníkov. Začínajúce značky alebo jednotlivé tvorkyne totižto nemajú dostatok prostriedkov na masívny marketing. Preto sa snažíme našim obchodíkom pomôcť ako sa dá a mimo iné aktivity im ponúkame aj priestor na partnerských weboch ako topky.sk, hashtag.sk a feminity.sk.

Náš obdiv a rešpekt preto patrí každej žene, ktorá si nájde čas alebo všetok venuje práve svojej vášni a vytrvalo pokračuje. Mnohokrát je to popri rodine a starostlivosti o domácnosť, čo musí byť veľmi náročné. Napriek tomu sa zdokonaľujú, pracujú na sebe a vytvárajú tak hodnotné produkty so srdcom.

Zdroj: Pexels.com

Vďaka týmto talentovaným a ambicióznym ženám môžeme nosiť a používať zodpovedne vyrobené produkty vo vysokej kvalite a nepodporovať tak fast fashion, ktorej úspech stojí na vykorisťovaní (najmä) žien a detí v krajinách tretieho sveta.

Keďže my v robene.sk žijeme handmade tvorbou, chceme 8. marca podporiť ženy, ktoré sa živia alebo si privyrábajú vlastnoručnou výrobou. Venujte aj vy svoju podporu práve lokálnym výrobcom tvoriacim zodpovednú módu a iné produkty.

Zdroj: Pexels.com

Ako môže vyzerať podpora obľúbenej značky?

Pomôcť ženám zviditeľniť sa v handmade sfére môžete vo forme lajkov, zdieľaní, komentovaní či recenzovaní. Vám to nezaberie ani 5 minút a pre tvorkyne to bude mať veľkú hodnotu. Okrem toho sa pochválite svojím výberom a priateľom poskytnete hodnotné tipy.

Vaše odporúčania sú to najcennejšie. ►► Pripravili sme šikovnú šablónu do príbehu na Instagram/ Facebook. Stiahnite si ju do telefónu, nahrajte na príbeh dňa a označte v nej vaše obľúbené slow fashion značky, lokálne obchodíky, šikovné umelkyne, kamarátku či kolegyňu, ktorá tvorí krásne produkty.

Nech 8. marec nie je o karafiáte, ale o nás, o vzájomnej podpore, pochvale, solidarite a držaní spolu.
Vyjadrime spolu podporu a obdiv ženám, ktoré sa rozhodli nasledovať svoj talent.

 

 

► Páčia sa vám naše články? Prihláste sa na odber noviniek a sledujte nás na FacebookuInstagrame.

Ženy ženám – oslávme MDŽ solidaritou a podporou talentovaných žien
Prejsť na začiatok